Ε.Δ.Ε., Θ.Καμπαγιάννης: Αντισυνταγματική και νομικό ατόπημα η απαγόρευση συναθροίσεων

Ε.Δ.Ε., Θ.Καμπαγιάννης: Αντισυνταγματική και νομικό ατόπημα η απαγόρευση συναθροίσεων

Ένα ολόκληρο κυβερνητικό αλαλούμ ζούμε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας και όχι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 4 ατόμων. Μια ανακοίνωση που σόκαρε -ειδικά τις συγκεκριμένες μέρες- και επιχειρεί την πόλωση τις ιστορικές αυτές μέρες.

Η πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης, η αναδίπλωση Μητσοτάκη και το μεγάλο ερωτηματικό κενό

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η απολύτως αυτονόητη, σε μια τέτοια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σύμπραξη της αριστερής πτέρυγας της Αντιπολίτευσης με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ΚΑΙ Μέρα25. Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης συνυπέγραψαν μια ανακοίνωση κατά της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Αυτή η ανακοίνωση αποτέλεσε την απάντηση στις αόριστες διακηρύξεις για τη μορφή του εορτασμού της επετείου (πορεία ή απλή κατάθεση στεφάνων). Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης εξαπόλυσε ιδεολογική επίθεση απέναντι στην κοινοβουλευτική Αριστερά με τρόπο που δεν συνάδει στο κύρος ενός πρωθυπουργού. «Δεν θα αφήσω κανέναν εορτασμό για το Πολυτεχνείο», ενώ συνέχισε το λόγο του θέλοντας να παραδώσει μαθήματα ιστορίας και να μειώσει την ιστορικά αποδεδειγμένη και ενεργή συμμετοχή του αριστερού κινήματος σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές στη χώρα μας.

Εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα (ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ) καταθέτουν το κοινό κείμενο τους στον πρόεδρο της Βουλής

Την επόμενη της κοινής ανακοίνωσης Τσίπρα-Κουτσούμπα-Βαρουφάκη θυμήθηκε την εθνική ενότητα, καλώντας μάλιστα τους πολιτικούς αρχηγούς «να αφήσουν μαζί με την ΠτΔ ένα λουλούδι στο χώρο του Πολυτεχνείου». Αν τους υπολογίσουμε, βέβαια, όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί παρέα και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι 7 άτομα. Συνεπώς, μια τέτοια συνάθροιση είναι παράνομη με βάση τις εντολές της Αστυνομίας! Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άγνωστο το πώς ακριβώς θα εορταστεί η ιστορική επέτειος του Πολυτεχνείου με την αστυνομική απαγόρευση να θυμίζει άλλες εποχές, των οποίων το τέλος σήμερα γιορτάζουμε. Μια απαγόρευση που τόσο η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων Ελλάδος έγκρινε αντισυνταγματική, αλλά και ο γνωστός δικηγόρος από την δίκη της Χρυσής Αυγής και προασπιστής των δικαιωμάτων των κατατρεγμένων, Θανάσης Καμπαγιάννης, μέσα σε λίγα λεπτά, με ακράδαντα νομικά επιχειρήματα εξηγεί το μεγάλο νομικό κενό της απόφασης.

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ – Ανακοίνωση

Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων

Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.

Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (π.χ. σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος, κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’, 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (π.χ. θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις, για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές, αφού δεν πρόκειται για κρατικές εορτές, αλλά για λαϊκές επετείους.

Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» εξηγώντας την αντισυνταγματικότητα της απόφασης, καθώς επίσης και τα αντιδημοκρατικά κίνητρα πίσω από αυτή. Πρόκειται για την πλήρη αποδόμηση των φωνών του λαού, που με πρόσχημα την υγειονομική κρίση θεωρούν κάτι φυσιολογικό μια απαγόρευση που από το 1967 έχουμε να ζήσουμε ως πολίτες.

Σ.Σ. (Σημείωση Συντάκτη): Κι ένα σατυρικό τραγουδάκι για όσους τη σημερινή μέρα είναι στεναχωρημένοι. Αν ξέρετε κάποιον, δείξτε τό του. Λίγη σάτιρα πάντα κάνει καλό!

Και του χρόνου, δίχως αποστάσεις, όλες/όλοι στο μεγάλο παρών που σαν φοιτήτριες και φοιτητές οφείλουμε να δώσουμε.

+ posts